Logo 3K Sport, Trik Sport Logo 3K Sport, Trik Sport Logo 3K Sport, Trik Sport

 
športnik športniku: 6. Franci Cokan - Miro Kregar natisni
 5 bralcem je to všeč. 

Dragi Miro,                                                                              15. junij 2009

Ker je eden od Cokan Chasers utrpel nesmrten infart bi rad omenil nekaj dejstev, ki jih (zlasti tisti, nadarjeni, s šampijonsko trmo) še vedno odrivajo iz vidnega polja, kot moj prijatelj K. Pozor inženirji in zlasti tisti, ki imate, kot on, dve diplomi! Ko se po pravici smatraš za dvakrat dokazano brihtnega, in po pravici, lahko napraviš fatalno (ali kot K, skoraj fatalno) napako.

Greš in bereš o medicini in iz nabranih podatkov delaš logične sklepe. V redu, a jaz ne bi obesil svoje življenje na ta majavi klin. Imamo statistike, ki pravijo, da HDL ali gosti holesterol ščiti pred srčno kapjo nad 1.0. Njegov je 2.75. Tudi LDL ("slabi holesterol", kot mu pravimo v ZDA) pod 3.25 ščiti in njegov je 2.50. Poleg tega nas tudi pripravljenost dela za manj verjetno tarčo za aterosklerozo (srčne in možganske, amputacije, demence, izguba vida, izguba ledvične funkscije itn) in K je tozadevno pravi tank, ker je absolvent Ironman vzdržnostne tekme, čez 220 km plavanja, kolesarjenja in teka v enem samem lepem paketku.

Zdravnik, ki je dobil infarkt s TOTALNIM holesterolom 3.5 mM, se je vrnil po dveh letih s totalinim holesterolom 2.4. Prej zaprta arterija je bila popolnoma normalna in na široko odprta.

Tudi K. je bil suženj svojih okusnih brbončic in je v restavrantu solil že soljenega ocvrtega piščanca, da mi ppkaže zanesljivost svojih podatkov in znanja medicine. Avstralski prvak, ki je bil leta 1989, ko sem postavil nov sverovni rekord, le nekaj kratkih minut za mano, je naslednje leto umrl od infarkta na velko žalost vseh, ki smo poznali ljubljenega bon vivanta.

Ponavadi ni dobro spreminjati rezultatov 40 000 letne evolucije. Sumerijciso že pred 4000 leti začeli z agronomijo in nam dali koncentrirano maščobo v obliki pitanih živali (debelih v naravi ni mnogo, razen primerov kot so kiti in medvedi pred hibernacijo) in potem z izumom preše za olje drugo obliko nenaravno koncentrirane maščobe. Kmalu so se prikazali debelinki tudi med ljudmi. Do leta 1000 so menjali sol za zlato, gram za gram, torej nihče ni preveč solili. Danes je sol najcenejši produkt v trgovinah z živili. Telo jo skoraj vso lahko zadrži, če je ni dovolj na razpolago. Bushmani, ki v puščavi Kalahari lovijo divjačino, dokler je ne izčrpajo, se po nekaj dneh ne morejo kaj dosti ustavljati za hrano in vodo.

Odkar je dr. W.C. Richards razglasil krvni pritisk 90/60 za idealnega, ker se ta s staranjem ne zviša, je videti, da je to prag pod katerim ni škode žilam in zato ostane tak pritisk, ki ga najdemo pri plemenih, ki ne poznajo soli, s staranjem nespremenjen. Verjetno tudi pri pametnih civilizirancih, ki ne solijo in ne jedo hrane, ki jo je nekdo imel priliožnost posoliti.

Moj pritisk je blizu temu, a se moram odreči kruhu in drugi hrani, ki jo pripravljajo zaenkrat neprosvetljeni. To ni težko, ker slane hrane kmalu ne maraš več.

Med tekmovanji vnesem raje preveč soli kot premalo, ker se je soli laže znabiti kot hiponatremije o kateri bom pisal kdaj pozneje. Ti imaš s tem mnogo izkušnj a v vsakodnevnem življenju je sol, ne le nepotrebna, temveč tudi škodljiva, zaradi višanja krvnega pritiska. Čeprav je res, da nekateri nanjo niso občutljivi velja to le, če si zadovoljen s starimi mejami "normalnega" a ne idealnega krvnega pritiska. Moj starejši nemški prijatelj si želi, da bi bil opustil svoj Speckwurst preden je dobil manjšo možgansko kap z edino posledico, da ne more brati.

Kot si lahko predstavljaš moji podatki o maščobi in soli ne pmagajo moji popularnosti pri publiki, ki bi bila raje brezskrbna. Zdaj vidiš zakaj je gledanje TV s slanimi ocvrtimi prigrizki slaba kombinacija.

Later,

Franci

 

Dodaj tvoj komentar

Ime:
Spletna stran:
Naslov:
Komentar: