Logo 3K Sport, Trik Sport Logo 3K Sport, Trik Sport Logo 3K Sport, Trik Sport

 
Poškodbe kolena
 5 bralcem je to všeč. 

V novemberski številki revije ABC Zdravje je Saša Vrbančič naredila interviju z dr. Veselkom, specialistom kirurgom, namestnikom predstojnika KO za travmatologijo in predsednikom Slovenskega združenja za artroskopsko kirurgijo in poškodbe pri športu, o poškodbah kolena.

Koleno je največji sklep v telesu. Je zveza med stegnenico, zgornjo površino golenice in pogačico. Ker so sklepne površine neskladne med seboj, ležita med stegnenico in golenico dva vezivno hrustančna vložka ali meniskusa. Oba meniskusa sta pritrjena na sklepno kapsulo in vezi med golenico in stegnenico. Sklep ojačujeta notranja in zunanja stranska vez, sprednja in zadnja križna vez in vse mišice spodnjega uda, ki prečkajo sklep.


Če še nikoli niste imeli najmanjše bolečine v kolenu, ste pravi srečnež. Gotovo pa vas je več tistih, ki imate vsaj občasne bolečine – bodisi zaradi ukvarjanja s športom, ali pa se bolečina pojavlja kar tako, občasno, ob spremembi vremena ali med hojo po klancu navzdol in še ne poznate vzroka. Vsaka dolgotrajnejša bolečina zahteva resen pristop.

O poškodbah kolena, vzrokih zanje, preventivi in zdravljenju smo se pogovarjali s prof. dr. Matjažem Veselkom, specialistom kirurgom, namestnikom predstojnika KO za travmatologijo in predsednikom Slovenskega združenja za artroskopsko kirurgijo in poškodbe pri športu.

KAKŠNA JE RAZLIKA MED POŠKODBO IN OBOLENJEM?
»Ob poškodbi nastopa zunanja sila, ki povzroči okvaro tkiva. Ta je lahko posledica na primer udarca ali preobremenjevanja ob pretiravanju z vadbo. Poškodba je lahko takojšnja ali akutna in zahteva tudi takojšnje prenehanje z dejavnostjo, ali pa nastaja počasi, zaradi nenehno ponavljajočih se obremenitev in se šele čez čas, lahko tudi po več letih pokaže z bolečino pri obremenitvi. Če bolečina ne poneha , je potreben obisk zdravnika. Zanemarjena poškodba lahko privede do okvare sklepa, v tem primeru kolena.

Obolenja lahko povzroči bolezen, razvojna drugačnost – recimo kolena na iks ali oks, nepravilna tehnika izvajanja športne aktivnosti in navsezadnje tudi staranje organizma. Ena izmed bolezni, ki vpliva na zgodnjo obrabo hrustanca je putika. Tudi nekatera zdravila lahko vplivajo na spremembo kvalitete hrustanca. Do akutnega vnetja sklepa lahko pride zaradi okužbe z bakterijo, ki je lahko posledica ognojka, zanemarjenih zob, zanohtnice, lahko pa ga povzroči tudi manjša odrgnina ali vbodnina v predel kolena. Okvara sklepa zaradi staranja – artroza – prizadene predvsem starejše, čeprav se zaradi prevelikih obremenitev lahko pojavi pri nekaterih športnikih tudi že bistveno bolj zgodaj. Za to obolenje je značilna obraba sklepnega hrustanca med stegnenico in golenico.«

KDO JE POŠKODBAM NAJBOLJ IZPOSTAVLJEN?
»Najbolj rizična skupina so vsekakor športniki, predvsem tisti, ki se ukvarjajo z igrami z žogo in pa tisti, ki vadijo na trdih površinah , kjer je stik noge s tlemi pogost in oster. Tudi športi, kjer je nevarnost padcev velika, so polni teh poškodb.«

KATERE POŠKODBE KOLENA SO NAJPOGOSTEJŠE?
»Poškodbe kolena delimo nekako v tri skupine: poškodbe vezi, poškodbe meniskusa in poškodbe hrustanca in kosti.

Do poškodb vezi pride najpogosteje pri športih, kjer je veliko nenadnih sprememb smeri , recimo pri smučanju, pri športih z žogo, kjer so prisotni skoki, doskoki na trdo podlago- tek, košarka, nogomet , tenis, squash . Najpogostejše poškodbe vezi so izvini kolenskih vezi, ki jih delimo po težavnosti poškodbe na lahke, srednje in močne. Pri lahkih ostane funkcija vezi in sklepa večinoma neokrnjena in so šele pod mikroskopom vidne manjše raztrganine. Pri srednji stopnji so raztrganine vezi večje , tudi krvavitev je več, vezi se natrgajo, sklep postane slabše gibljiv, boleč in pojavi se občutek nestabilnosti. Pri najhujši obliki pride do popolne raztrganine vezi, sklep pa postane dejansko nestabilen.

Zelo pogosta težava je poškodovan meniskus. Ta je med drugim amortizer sil, ki se prenašajo v kolenu, opravlja pa tudi celo vrsto drugih pomembnih funkcij, med drugim omogoča normalno prehrano sklepnemu hrustancu. Do akutnih poškodb meniskusa pride ob nepravilnih torzijskih obremenitvah. Zdravljenje te poškodbe poteka različno: pri mlajših ljudeh skušamo meniskus ohraniti, da ne pride do obrabe hrustanca. Zato strgane dele zašijemo ali odstranimo kar najmanjši možni del okvarjenega meniskusa. Pri starejših je treba strgane dela meniskusa odstraniti, ker zaradi degenerativnih sprememb celjenja ne moremo pričakovati. Je pa res, da odsotnost večjega dela ali celega meniskusa povzoča hitrejšo obrabo hrustanca. Sam meniskus je neboleč, bolečino ob poškodbi povzroči nateg narastišča na sklepno ovojnico in vezi, ko se meniskus vklešči v sklepu med golenico in stegnenico.

Do zlomov kostnih struktur pride najpogosteje v prometnih in drugih nesrečah, pa tudi v pretepih, pri tipičnih udarcih z nogo v zunanjo stran kolena. Ti zlomi niso nedolžna stvar, saj ponavadi zapuščajo vsaj lažjo invalidnost.«

KAKŠNA JE NAJBOLJŠA PREVENTIVA PRED RAZNIMI POŠKODBAMI IN OBOLENJI?
»Če se ukvarjamo s športom, je zelo pomembna pravilno izbrana obutev. Vsak šport zahteva svojo primerno obutev. Pred vadbo se ogrejmo in raztegnimo vse mišične skupine. Potrebna je redna vadba za jačanje vseh mišic, ki prečkajo koleno na tak način, da je njihova moč uravnotežena. Zelo pomembne so vaje, s katerimi obnavljamo in izboljšujemo refleksno aktivnost mišic pri nenadnih obremenitvah, saj so to dinamični stabilizatorji kolena. To so vaje, pri katerih je potrebno loviti ravnotežje na eni nogi, hoja in tek po neravninah, vaje na mehkih blazinah, stoja na medicinski žogi, vaje na zibajoči plošči. Dobra tehnika prepreči marsikatero okvaro, zato naj bo vadba pravilnih gibalnih vzorcev stalnica. Pomembno je tudi, da ne vadimo oz. obremenjujemo sklepa, če čutimo bolečine. Ob bolečini moramo z vadbo takoj prenehati in obiskati zdravnika.«

VEČKRAT SLIŠIMO TUDI IZRAZE, KOT SO «VODA V KOLENU, TEKAŠKO KOLENO ALI KLECAJOČE KOLENO«. KAJ PRAVZAPRAV POMENIJO TI IZRAZI?

»Voda v kolenu je pravzaprav sklepna tekočina, ki se količinsko poveča zaradi draženja. To je lahko posledica obolenja ali poškodbe. Pogosta je pri degenerativno spremenjenih sklepih. Kri v kolenu ponavadi skoraj vedno pomeni poškodbo.

Izraz »klecajoče koleno« označuje različne okvare, najpogosteje gre za manjše raztrganine meniskusa, koleno je lahko takrat nestabilno zaradi strgane sprednje križne vezi ali nepopolnega izpaha pogačice. Vzrok za to je lahko prosto telo – kos hrustanca, ki se nahaja nekje v sklepu.

V kolenu se hrustanec nahaja tudi na sklepni, zadnji strani pogačice. Zaradi različnih vzrokov se ta hrustanec lahko zmehča in sčasoma tudi odstopi, se izrabi. Pogosto take težave sproži udarec v koleno, nenadna huda obremenitev ali ponavljanje večjih obremenitev, ki jih nismo vajeni, na primer zaradi spremembe treningov na prehodu ene sezone v drugo (na primer pri smučarskih tekačih, ko začnejo z letnimi treningi.

»Tekaško koleno« je ena od pogostih težav predvsem tekačev na dolge proge, tudi rekreativcev. Gre za vnetje ene od tetiv na zunanji strani kolena, ki stalno, pri vsakem koraku zdrsne čez izboklino na zunanji strani kolena, na stegnenici. Običajno gre ob tem za telesno posebnost, na primer pronacijo stopala, kolena na ox, ali slabo tehniko teka, s stopali obrnjenimi navznoter in še nekatere druge posebnosti. Težava lahko sčasoma postane tako huda, da mora športnik predčasno zaključiti kariero.

Tipična okvara je tudi skakalčevo (lahko tudi nogometaško) koleno. Tu nastanejo spremembe na narastišču kite pogačice na pogačico, zaradi ponavljajočih se sunkovitih obremenitev, do kakršnih pride pri atletih, ki se ukvarjajo s kakršnimikoli skoki, ali pri nogometaših zaradi ostrega brcanja žoge, še posebno, kadar je tehnika nepravilna.«

KDAJ JE OBISK ZDRAVNIKA NUJEN?
»Obisk zdravnika je nujen v primerih, ko zaradi določenega giba ali obremenitve, lahko tudi padca, pride do hude trenutne bolečine ali celo deformacije, zaradi bolečine, ki ne poneha niti po hlajenju z ledom in jemanju analgetikov, ali bolečine, do katere pride med ali po aktivnosti in se trmasto ponavlja.«

 
Komentarji (1)
pinky.ninchy@gmail.com
1 20. OCTOBER 2009 ob 16:55
nina
kakšne pa so ppoškodbe športa...nasploh

hvala!

Dodaj tvoj komentar

Ime:
Spletna stran:
Naslov:
Komentar: