“Imeti trenerja ob robu bazena in v progi soplavalce, pa čeprav to pomeni motenje ritma plavanja, sem zelo pogrešal. Spodbujanje, tehnične korekcije in kakšen hec.”

Boštjan. Boštjan je Ironman, velik borec, človek velikega srca. Odlikuje ga vse tisto kar daje žlahtnost največjim športnikom: delovnost, disciplina, premišljenost, vztrajnost, nepopustljivost, razen takrat, ko je le to edino pametno, moč, pogum in najbolj srčnost. O njegovih treningih v zahtevnih arabskih pogojih smo že brali, o nočnih vožnjah s kolesom po avtocesti gor in dol, redkih skupinskih vožnjah, tek na več kot 33ih stopinjah, ki jih je običajno po programu trenerja in on-line podpore –  izvajal sam. Le z bazenom je imel srečo. Pripravil se je dobro, lani nadvse uspešno opravil z ironmansko preizkušnjo v Celovcu in postal Ironman. Bravo Boštjan! Čestitke!!!

V letošnjem letu bo tekmoval v slovenskem prvenstvu, kjer je v preteklih letih že dosegal lepe uspehe. Navijali bomo! Po prebiranju Boštjanovih poročil o treningih se tudi drugi hitreje odločimo, da na službene poti s seboj vzamemo tekaško opremo in treniramo tudi, če nismo na domačem ozemlju…Hvala ti za to!

Boštjan Gaberšek :

“Tekmovalno leto 2014 je za menoj. Leto, ki je bilo zame v športnem pomenu zelo posebno, drugačno.  Dosegel sem dva meni zelo zaželjena cilja – prvi Ironman in PB v maratonu. Če sedaj naredim nek zaključek vsega je 🙂

Kdor prebira našo 3K spletno stran je mogoče že zasledil, da sem v mesecih od februarja do maja imel novo izkušnjo na področju treniranja. Treniranje v drugačnih pogojih o katerih sem že pisal.

Glede načina in količine treninga sem se odločil, da se lotim prve Ironman tekme po programu in če se da tudi pod nadzorom nekoga, ki ima s tem veliko izkušenj, odgovor kdo to bo pa je bil seveda na dlani. Pri treningu za Ironman sem sledil Igorjevemu programu (no, poskušal sem ga slediti, mi ni uspelo opraviti vsega), kontakt z Igorjem pa je bil online. Online izkušnja se je izkazala kot povsem izvedljiva. Izmenjava informacija je bila hitra in očitno dovolj podrobna. Jaz se zaradi online komuniciranja nisem počutil nič kaj dosti prikrajšanega. Je pa res, da nisem imel kakšnih večjih težav, ki bi zahtevale bolj pogosto oziroma obširnejšo komunikacijo.

Treninge sem izvajal individualno, greš ko tebi najbolj odgovarja. Skupinski trening je bil tedensko eden (petkovo jutranje kolesarjenje). Je pa vadba v skupini lažja in lepša, zahteva pa več usklajevanja. Ker sam z individualnimi treningi nisem imel nikoli težav mi to tudi v Qatarju ni predstavljalo kakšno oviro. Ne velja povsem pa to za plavanje. Plavalni infrastrukturni pogoji so bili veliko boljši, olimpjski bazen, brez gneče, v glavnem sam v progi. Mi pa ta samota ni odgovarjala. Imeti trenerja ob robu bazena in v progi soplavalce, pa čeprav to pomeni motenje ritma plavanja, sem zelo pogrešal. Spodbujanje, tehnične korekcije in kakšen hec.

Prvi in tudi glavni cilj sezone 2014, Ironman, sem dosegel po sistemu (v večini) individualnega treninga z online komunikacijo in brez trenerjev. Trening za drugi cilj sezone, izboljšati svoj najboljši čas na maratonu, pa je potekal ravno nasprotno, v naši tekaški skupini, torej skupinski trening ob nadzoru trenerja in z osebnimi navodili. Glede na celoten pristop k treningu je bilo za pričakovati, da bom cilj dosegel in sem tudi ga. Ko takole dosežeš zastavljene cilje, cilje za katere si res trdo in disciplinirano treniral, se trudil in te prevzemajo tisti občutki zadovoljstva, ponosa in veselja, ti apetiti po novih kar rastejo in rastejo. In če si postaviš realne cilje (kar sicer ni vedno preprosto) jih dosežeš. A moraš si tega res močno želeti. Plavati na treningu sam 7km ali začeti kolesarski trening ob 20h pri 40C in ga končati s tekom ob 23h pri 38C…si moraš res želeti. Hočem reči vsem, ki razmišljate o Ironmanu, ali pa kakšni drugi daljši vzdržljivostni preizkušnji, da se tudi danes nam mogoče nedosegljivi cilji lahko dosežejo, ni lahko, a se. Sam ali v skupini, v vročini ali mrazu, po lastnem programu ali preverjenem programu, s trenerjem ali brez. Izberite si kar vam ustreza, a želite si cilja močno. Bi se pa pri izbiri treninga za prvi Ironman odločil takole: včlanitev v klub, trening po preizkušenem programu pod nadzorom trenerja, v celoti trenirati plavanje v skupini, kolesarjenje in tek pretežno v skupini in z raznolikimi trasami. Pa trening v klimatskih razmerah na katere smo navajeni, brez nenadnih večjih temperaturnih sprememb.

Novo leto je okoli in tudi prve tekme bodo hitro na sporedu, zato je čas za vse zamudnike, da si izberete svoje športne cilje za 2015. Jaz sem si jih že, pravzaprav tudi že za 2016. In poti do njih se že veselim.”

Boštjan