Ime in Priimek: Aleš Samec

Letnica rojstva: 1970

Končani Ironmani:

Leto kraj  skupni čas čas plavanja čas kolesa čas teka uvrstitev gen/kat
2010Podersdorf10:26:341:24:345:36:433:14:37-/59

Ali v prihodnosti načrtuješ še kakšno udeležbo na Ironmanu? Občutki so še povsem sveži in v tem trenutku si želim še. V načrtu je »le« 70.3 St. Poelten 2011.

Kako se spominjaš svojih začetkov v triatlonu? Ob koncu poletja 2009 sem se na med počitniškim koncem tedna nepričakovano odločil za plavanje med dvema pomoloma in uspel preplavati 500 m (seveda v prsni tehniki za domačo rabo). Po tem dosežku je dozorela odločitev za nastop na prvem sprint triatlonu. V že znani plavalni tehniki in z narebrenimi gumami na gorskem kolesu sem opravil prvi sprint triatlon. Hkrati je dozorela odločitev o nujnem plavalnem izobraževanju. Ker sem imel težave preplavati 25 m v tehniki kravl, sem se prijavil na ½ Iron Triathlon Graz, postal član 3K Športa in plavalec začetnik. Zimski čas sem izkoristil za treninge plavanja, iskanje ugodnega nakupa prvega cestnega kolesa ter še nekaterih za triatlon potrebnih kosov opreme. Na ½ Iron Triathlonu Graz me tudi malce krajša plavalna proga ni vrgla iz že začrtane poti. Prijava na Ironman Podersdorf, treningi do konca poletja… To so moji začetki v triatlonu.

Kakšni so bili tvoji glavni motivi, da si se odločil/a za nastop na Ironmanu?Po letih tekanja me je dohitela misel na triatlon (ki me sicer tudi med spremljanjem žene na triatlonska tekmovanja ni). Ker me pri teku zanimajo predvsem pol in maratoni je bilo nekako razumljivo, da me je pri triatlonu zanimal pol in Ironman. Kot začetniku plavalcu in začetniku cestnem kolesarju se mi je zdel projekt do Ironmana v eni sezoni zanimiv in sem se mu, po uskladitvi doma, resno posvetil.

Koliko ur tedensko nameniš ali si namenil/a za trening pri pripravi na Ironmana:

·         v zaključku treninškega procesa 15-20

·         skupaj se je nabralo 110 ur plavanja, 118 ur teka in 156 ur kolesa

Če hočeš postati Ironman, moraš imeti veliko:

odločnosti in vztrajnosti,1234567
poguma,1234567
denarja,1234567
časa,1234567
fizične moči in vzdržljivosti,1234567
razumevanja in podpore med bližnjimi,1234567
sposobnost usklajevanja svojih obveznosti1234567
veselja do triatlona1234567

Pogosto pa so Ironmani tudi malo:

egoistični1234567
zakompleksani1234567
mazohistični1234567
častihlepni1234567
(pre)agresivni 1234567
čudaški1234567

Najlepše pri Ironmanu je: Ko si pri plavanju, kolesarjenju in teku rečeš: »Samo še en krog!«

Najtežje pri Ironmanu je: Ko prideš s tekme in navdušeno raziskuješ po internetu, ugotoviš, da so Ironmani, ki te zanimajo, že »sold out«. Težko se je vrniti v normalne tirnice, brez razmišljanja o naslednjem treningu in naslednjem Ironmanu.

Dogodki iz triatlona, ki so ti najbolj ostali v spominu: Ko so hči Ajdo na začetku počitnic vprašali, kaj bo počela med počitnicami, je odgovorila, da bo šla na Ironman v Podersdorf. Načrtovane počitnice na morju in počitnice pri babicah niso bile omembe vredne.

Kaj pa drugi športi, s katerimi si se ali se še ukvarjaš? Nikoli se nisem aktivno ukvarjal s športom, od nekdaj pa tečem in turno smučam. Ko nekaj dosežem, se meja uspeha premakne in tako večjih uspehov še nisem dosegel.

Zakonski stan

 • Samski/samska.
 • Poročen/a ali v izvenzakonski skupnosti.
 • Ločen/a.
 • Vdovec/vdo

Število otrok: 2

Izobrazba:

 • OŠ.
 • SŠ.
 • Višja, visoka ali univerzitetna.
 • Specializacija, magisterij ali doktor

Zaposlitev:

 • Državna služba.
 • Lastno podjetje.
 • Študent.
 • Upokojenec.
 • Brezposeln.

Kaj poleg triatlona še rad/a počneš? Turno smučanje, hoja v hribe

Misel, ki najbolje ponazarja tvoja življenjska načela: Brez treninga ni rezultatov (v stari obliki: brez dela ni jela)

Na kaj si najbolj ponosen/ponosna? Na našo družino: ženo Polono, otroka Ajdo in Martina. In seveda, ker sem tudi jaz član te družine – nase.

Kaj bi pri sebi še lahko izboljšal/a? Prosim naslednje vprašanje.

S kom bi najraje šel/šla na večerjo: Res si z nikomer od navedenih ne želim na večerjo. Če bi kateri od njih res vztrajal, se ne moremo dogovoriti za ponedeljek in sredo, ker so takrat treningi plavanja.

Če bi bil žival, katera bi bil? Ne želim si biti žival. Žival se skriva v vsakem od nas.