Ime in Priimek: Artur Rutar

Letnica rojstva: 1964 Končani Ironmani:

Letokraj skupni časčas plavanjačas kolesačas tekauvrstitev gen/kat
2010Celovec11:46:421:13:155:43:444:36:031164/150

Ali v prihodnosti načrtuješ še kakšno udeležbo na Ironmanu? Da, 2011 Celovec

Kako se spominjaš svojih začetkov v triatlonu?
Prvi začetek »rehabilitacije« v rekreativni šport se je začel, ko sem si za 40. rojstni dan za darilo zaželel gorsko kolo s katerim sem preživel kar nekaj uric in prevozil veliko klancev. Po dveh letih (leta 2006) me je sodelavec Zvone začel prepričevati naj začnem še teči in naj se jeseni udeležim triatlona jeklenih, katerega se je sam udeleževal že nekaj let. To mi je postal velik izziv in ko sem začel še s tekom in  za trening preveslal bohinjsko jezero, je padla odločitev za jekleno preizkušnjo, ter stava za gajbo piva, da pridem na cilj pod štirimi urami. Stavo sem dobil jaz, pivo pa smo spili skupaj z prijatelji.

Po tej tekmi sem se začel vse bolj navduševati tudi nad kakšno pravo triatlonsko preizkušnjo in po glavi so rojile misli, da bo treba začeti s plavanjem. Po srečanju z Borisom, ki je naredil reklamo za plavanje pri meni do takrat nepoznanemu najuspešnejšemu slovenskemu Ironman-u Igorju Kogoju. Čez zimo je navdušenje malo popustilo, smo se pa spomladi, po brskanju na internetu, z družino odločili za aktivne prvomajske počitnice, ki jih je organiziral ta isti Igor. Tako se je po štirih napornih dnevih v Medulinu začela moja triatlonska pot tudi s tremi klasičnimi disciplinami. Učinke  malo bolj resnega treninga je bilo treba preizkusiti že konec junija na olimpiku v Celovcu, kjer je bilo kar nekaj »triatlonskih devičnikov«.  Ker sem preživel tudi to preizkušnjo in je bila v meni želja za več (in ne toliko za hitreje), je naslednje leto sledil Ironman 70.3 v St. Poeltnu, ki se je ponovil tudi leta 2009. Po tej tekmi (ker sem imel možnost predprijave) je na hitro padla tudi odločitev za celo Ironman-sko preizkušnjo v Celovcu.

Seveda so se celo zimo in spomladi, ko sem začel z resnimi treningi  tokrat kar sam (zaradi narave mojega dela in pomanjkanja časa), vseskozi porajali dvomi ali mi bo uspelo opraviti z Ironmansko preizkušnjo, ki naj ne bi bila samo dvakrat težja od polovičke. Ker pa je bila želja spopasti se s tem izzivom močnejša, sem neutrudno sledil programu treninga in bil prepričan, da če je uspelo ostalim, bo tudi meni.

Seveda sem 4. 7. 2010 komaj čakal na znak za start in da se tekma začne, potem pa bo že šlo. In zares je šlo in to bolje in lažje kot sem pričakoval.  Tudi tiha želja (seveda je bila prva da preizkušnjo vsaj končam), da bi mi mogoče uspelo priti pod 12 – imi urami, se je izpolnila. Ker mi je po tekmi ostalo še malo energije in veliko navdušenja in zadovoljstva. je naslednji dan padla odločitev da to ponovim še naslednje leto. Upam, da vsaj tako ali še bolj uspešno, saj so občutki na cilju in po tekmi, ko podoživljaš celo preizkušnjo in se zavedaš da si zmogel in postal IRONMAN, zares nepopisni.

Kakšni so bili tvoji glavni motivi, da si se odločil/a za nastop na Ironmanu? Preizkusiti samega sebe in dokazati, da zmorem to o čemer sem pred par leti lahko le sanjal in je izgledalo oddaljeno od mene vsaj toliko kot luna ali sonce.

Koliko ur tedensko nameniš ali si namenil/a za trening pri pripravi na Ironmana:

 manj kot 10 ur
10-15 ur
15-20ur
več kot 20 ur

Ali je imel pri doseganju tvojih Ironman ciljev pomemben vpliv kateri od slovenskih IRONMANOV (zgled, nasveti, pomoč pri treningih,…): Seveda »tovariš« Igor Kogoj in vsi klubski kolegi 3K športa, ki so končali Ironman nastope (tudi ob vseh drugih obveznostih in družinah). Z Igorjem na čelu so vsi  prispevali kakšen dragocen nasvet, ki jih pred prvimi tekmami in prvim Ironmanom potrebuješ.

Če hočeš postati Ironman, moraš imeti veliko:

(označi stopnjo strinjanja s trditvijo, pri čemer 1 pomeni popolno nestrinjanje, 7 pa popolno strinjanje)

odločnosti in vztrajnosti,1234567
poguma,1234567
denarja,1234567
časa,1234567
fizične moči in vzdržljivosti,1234567
razumevanja in podpore med bližnjimi,1234567
sposobnost usklajevanja svojih obveznosti1234567
veselja do triatlona1234567

Pogosto pa so Ironmani tudi malo:

(označi stopnjo strinjanja s trditvijo, pri čemer 1 pomeni popolno nestrinjanje, 7 pa popolno strinjanje)

egoistični1234567
zakompleksani1234567
mazohistični1234567
častihlepni1234567
(pre)agresivni 1234567
Čudaški1234567

Najlepše pri Ironmanu je: Cela tekma, če znaš med njo uživati in seveda prihod skozi cilj in veselje ter občutki ob tem.

Najtežje pri Ironmanu je: Uskladiti vse obveznosti in izpeljati dolge treninge pri pripravi na Ironman-sko preizkušnjo.

Dogodki iz triatlona, ki so ti najbolj ostali v spominu: (pozitivno, negativno, smešno,…)
Ko je Igor prinesel liter ali dva terana pred drugo tekmo v St. Poeltnu in ko smo se vsi samo čudili, nas je vseeno prepričal, da bo drugi dan bolj »letelo«, če ga spijemo kozarec.

Pred to tekmo sem se v pogovorih o »gumidefektih« cel dan hvalili kako meni na specialki še nikoli ni počila guma, drugi dan pa sem bil par kilometrov pred ciljem »uslišan« in sem preklel vse živo, ko sem menjal zračnico.

V Celovcu pa sem se komaj zadržal, da nisem do dna potopil vročekrvnega sotekmovalca, ki me je že drugič načrtno odrinil, ko smo se vsi borili za prostor v kanalu po katerem je treba plavati zadnjih 800m. Prevladala je misel, da ne bom kot on, in da to ni borba za življenje, ampak tekma na katero sem prišel uživati in jo uspešno končati.

Kaj pa drugi športi, s katerimi si se ali se še ukvarjaš? Aktivno se nisem ukvarjal z nobenim športom, sem pa kot otrok okusil veliko različnih športov-od meta krogle do ragbija.

Zakonski stan

 • samski/samska
 • poročen/a ali v izvenzakonski skupnosti
 • ločen/a
 • vdovec/vdova

Število otrok: 2

Izobrazba:

 • OŠ.
 • SŠ.
 • višja, visoka ali univerzitetna
 • specializacija, magisterij ali doktorat

Poklic: TV in filmski snemalec

Zaposlitev:

 • Državna služba.
 • Podjetje.
 • Lastno podjetje.
 • Študent.
 • Upokojenec.
 • Brezposeln.

Kaj poleg triatlona še rad/a počneš? Poslušam glasbo, potujem in spoznavam nove kraje in ljudi, dobro jem in pijem

Misel, ki najbolje ponazarja tvoja življenjska načela: Live and let die!

Na kaj si najbolj ponosen/ponosna? Na družino – otroka in ženo, ki me prenaša in mi stoji ob strani že preko 20 let.

Kaj bi pri sebi še lahko izboljšal/a?Vse

S kom bi najraje šel/šla na večerjo: Ta je pa težka – moram priznati, da niti vseh prav dobro ne poznam – mogoče bi šel z Jagerjem in Gatesom pa še s Kate Moos, da ne bi kdo mislil, da imam kakšna drugačna nagnjenja!

 • Norman Stadler
 • Kate Moss
 • Slavoj Žižek
 • Sanja Rozman
 • Brad Pitt
 • Alojz Uran
 • Mick Jager
 • Bill Gates

Če bi bil žival, katera bi bil?  Lev