Peter sodi v krog današnjih članov 3K ŠPORTA, ki so se med prvimi priključili moji pobudi po organiziranem plavanju in je bil eden od pobudnikov, da vadbo razširimo tudi na skupne tekaške treninge.

Od vsega začetka sem vedel, da je pravi oziroma, da si je izbral pravo sredino. Krasijo ga namreč lastnosti, ki so nujne za uspeh: sistematičnost, odločnost, doslednost, vztrajnost, visoka motiviranost, discipliniranost, zanesljivost. Največjega spoštovanja vredna je pri Petru izjemna sposobnost koordiniranja med službenimi in družinskimi obveznostmi ter športnimi cilji. Čeravno je Petru šport nesporno na prioritetni listi daleč na tretjem mestu, se ga še vedno loteva izjemno načrtno. Razpoložljiv omejen čas vedno optimalno izkoristi za dosego zastavljenih ciljev, ki so vedno skrbno, ravno prav ambiciozno ter še vedno realno postavljeni. Peter je res izjemen mojster pri iskanju, včasih tudi krhkega ravnovesja, med postavljenimi prioritetami. Vsega občudovanja vredno je, kako trdno stoji na tleh kljub visoko postavljenim ciljem.  

Igor

____________________________________________________________

Ime in Priimek: Peter Venturini 

Letnica rojstva: 1966 

Končani Ironmani:

LetoKrajČasPlavanjeKoloTekAbsKtg
2006Celovec12:031:166:214:131193. 
2007Zürich11:411:165:504:29767. 

Ali v prihodnosti načrtuješ še kakšno udeležbo na Ironmanu? Celovec 2009 

Kako se spominjaš svojih začetkov v triatlonu? Pomembna prelomnica zame je bila sprememba službe, ko sem prevzel odgovorno vodstveno mesto. Za učinkovito delo sem nujno potreboval ustrezno razbremenitev. Takratna športna rekreacija dvakrat tedensko (košarka in squash) mi ni več zadoščala. Izziv svaka Aleša, da se mu pridružim na Ljubljanskem maratonu, mi je bil pisan na kožo. Jasen in visoko postavljen cilj me je motiviral k redni in intenzivni vadbi. Prvi pretečen maraton in napredek po nekaj mesečni vadbi je bil zame izjemno močno doživetje. Pot do triatlona je bila potem enostavna. Kolo in plavanje se s tekom lepo dopolnjujeta in povečata raznolikost. Od blizu sem triatlon spoznal na olimpijskem triatlonu v Celovcu. Ugotovil sem, da triatlon ni le šport za vrhunske profesionalne športnike. Množica navdušenih rekreativnih športnikov, polnih pozitivne energije vseh starosti mi je potrdila, da je to pravi šport tudi zame. Velik čar triatlona je, da je primeren za vsako starost in je malo poškodb. Dobro organizirana tekmovanja lahko predstavljajo zanimiv letni cilj ter dodatno motivacijo za redno vadbo. Ključna je bila zame prijetna družba meni podobnih ljudi, ki si želijo in upajo v življenju (ne le v športu!) postaviti visoke cilje.

Kakšni so bili tvoji glavni motivi, da si se odločil za nastop na Ironmanu? Ironman tekma mi je služila kot odličen motivator za redno celoletno rekreacijo.  

Koliko ur tedensko nameniš, ali si namenil za trening pri pripravi na Ironmana:

 • manj kot 10
 • 10-15
 • 15-20
 • več kot 20

Kakšen pomen ima, ali je imelo članstvo (sodelovanje) v 3K ŠPORTU pri doseganju tvojih Ironman ciljev? Zame so bili pomembni nasveti, druženje in skupni treningi. Ironman se mi je najprej zdel nemogoč cilj.  Bolj realen je postal, ko sem spoznal ljudi, ki so bili pri Ironmanu uspešni. Podobno kot jaz, so imeli družine in pogosto zelo zahtevne službe. To mi je dalo samozavest, da na videz nemogoče vendarle tudi sam lahko dosežem. Napredek je ob Igorjevem odličnem strokovnem vodstvu hitrejši, izkoristek treninga pa boljši. Z Nadino pomočjo sem spoznal veliko vlogo prehrane, ki je pomembna v vseh športih. 

Če hočeš postati Ironman, moraš imeti veliko:

odločnosti in vztrajnosti,1234567
poguma,1234567
denarja,1234567
časa,1234567
fizične moči in vzdržljivosti,1234567
razumevanja in podpore med bližnjimi,1234567
sposobnost usklajevanja svojih obveznosti1234567
veselja do triatlona1234567

Komentar: Ironman zahteva jasno odločitev in načrtno delo. Pogum je potreben za samo odločitev, manj za izvedbo. Za opremo se lahko, kot pri vsakem hobiju, potroši poljubno veliko ali malo denarja. Podobno je s časom. Triatlonu ga posvetim toliko, kolikor imam s tem veselja. In to je predvsem veselje do gibanja ter paketa, ki ga prinaša triatlon. Veselja je dovolj, da se lahko udeležim tudi Ironmana! Od družine ali službe ne pričakujem razumevanja za moj hobi. Triatlon ni izgovor!  

Pogosto pa so Ironmani tudi malo:

egoistični1234567
zakompleksani1234567
mazohistični1234567
častihlepni1234567
(pre)agresivni 1234567
Čudaški1234567

Komentar:Tako kot ostali športniki so tudi Ironmani pozitivno naravnani ljudje, nikakor pa niso brez napak. Najlepše pri Ironmanu je:Uživam na vsakem treningu, tekmovanje pa je zanimivo doživetje. 

Najtežje pri Ironmanu je: Prijava za naslednji Ironman. Prijava  je vedno v času najbolj intenzivnih priprav ali takoj po opravljenem Ironmanu. Takrat razmišljam, če so življenjske vrednote res prav postavljene. Ni dan že kar preveč natančno organiziran…? Ironman ni enostavna stvar! 

Dogodki iz triatlona, ki so ti najbolj ostali v spominu: / 

Kaj pa drugi športi, s katerimi si se ali se še ukvarjaš? V mladih letih sem se intenzivno ukvarjal z alpskim smučanjem. Užival sem v krasni družbi in napornem treningu! 

Zakonski stan:

 • Samski.
 • Poročen ali v izvenzakonski skupnosti.
 • Ločen.
 • Vdovec.

Število otrok: Dva. Rok (14) in Grega (10) 

Izobrazba:

 • OŠ.
 • SŠ.
 • Višja, visoka ali univerzitetna.
 • Specializacija, magisterij ali doktorat.

Poklic: Doktor kemijskih znanosti, MBA. 

Zaposlitev:

 • Državna služba.
 • Podjetje.
 • Lastno podjetje.
 • Študent.
 • Upokojenec.
 • Brezposeln.

Kaj poleg triatlona še rad počneš? Zabavna so družinska potepanja po drugačnih deželah. Največji del budnega življenja preživim v službi, kjer si cilje postavljam tako, da je vsak dan čim bolj zanimiv. 

Misel, ki najbolje ponazarja tvoja življenjska načela: Kar kdo hoče, je mogoče.  

Na kaj si najbolj ponosen? V športu ima zame posebno mesto prvi pretečeni maraton in prvi Ironman. 

Kaj bi pri sebi še lahko izboljšal? / 

S kom bi najraje šel na večerjo: (rangiraj vse kandidate od 1. do 8.)

Norman Stadler 
Kate Moss 
Slavoj Žižek 
Sanja Rozman 
Brad Pitt 
Alojz Uran 
Mick Jager 
Bill Gates 

Komentar: Zelo sem zadovoljen s sedanjo družbo pri večerjah. Druženje z ljudmi, ki so na svojih področjih zelo uspešni, je seveda lahko zelo zanimivo. 

Če bi bil žival, katera bi bil? /