Skupaj ponosno stopamo v 20. sezono 3K doživetij. Jubileju primerno bomo sezono, ki je pred nam, zaznamovali. Prva v nizu akcij, ki si bodo sledile preko celega leta, je ta zapis, ki je poskus preleta pestrega dogajanja vse od leta 2004, ko je skupinica plavalcev prvič vzvalovila vodo na bazenu kopališča Kodeljevo. Od prvega večera dalje brez prekinitve režemo brazdo v vodo na bazenu, ki se še kar ne umirja za nami… Še več, za nami ostaja globoka sled še marsikje, ne samo na bazenu. 3K!

Začetki so bili bolj ali manj naključni brez jasnih ciljev in vizije. Po nekajletni pavzi, po koncu tekmovalne kariere, sem si ponovno zaželel več gibanja in družbe zdravih, pozitivnih, klenih somišljenikov. Zagotovil sem progo, poklical znance in prijatelje in uspelo mi je zagotoviti zadostno število navdušencev. In 4. novembra 2004 smo prvič zaplavali Po negotovem začetku je zanimanje samo naraščalo. Ideja se je prijela, število plavalnih terminov in zasedenih prog je v letu 2005 lepo naraščalo. Pričela se je nenačrtovana, samodejna notranja rast.

– v bazenu –

– ali odprti vodi –

V letu 2006 se je rodila tekaška skupina. Iz zgolj plavalnih zanesenjakov smo se vse bolj  spogledovali s triatlonom. Število članov je vztrajno naraščalo (že v letu 2006 beležimo 92 članov).

– Radenci ali Ljubljanski maraton- 3K vedno zraven –

Že spomladi leta 2007 je zaživel še en program, ki se je pokazal za še kako uspešnega -Priprave v Medulinu. Aprila, maja in oktobra smo se skupaj učili triatlonske abecede, se družili, zabavali, trenirali – postajali eno veliko športno srce! Kako nepozabni spomini nas vežejo na vseh, sedaj že sedemnajst prvomajskih praznikov preživetih na jugu Istre. Prva leta je veliko vas prihajalo še z otroki, sedaj se neredko zgodi, da so z nami že vnuki. Prihajajo nove in nove 3K generacije!

– 3K v modrem Medulin –

Prva leta še nismo bili formalno organizirani. Logična posledica izjemne rasti, zanimanja, želja, pričakovanj članov je bilo rojstvo 3K ŠPORTA, ki je formalno zaživel avgusta 2007.

Znanilec naše usmerjenosti, ki ni bila zgolj ozko triatlonsko tekmovalna, je bil pričetek programa smučarskega teka. Zimska druženja v Planici so zaživela leta 2008. V zibelki smučarskih poletov smo se dvakrat letno – v času med božičem in novim letom, ter v dneh okrog kulturnega praznika, redno zbirali prepričani ljubitelji smučarskega teka. Ogromno naših članov pa smo za ta čudoviti zimski šport na novo navdušili in jih na 3K tečajih, v tri dnevnih (skupaj12 urnih) tečajih, tudi opremili z vsemi potrebnimi znanji za uživanje na snegu. Kako prijetni so občutki ob snidenjih, ko se po dolgih letih vedno znova srečujemo na smučkah!  Nekaj zelenih zim nas je opogumilo, da smo pogledali čez planke in našli svoj domicil v Toblachu. Ta smučarsko – tekaški biser v Dolomitih je že od leta 2014 redno na našem koledarju. Številčna udeležba je jasno sporočilo in zaveza, da se bomo tja še vračali.

– Toblach – vsako leto nas je več –

Tudi razvoj kolesarskega programa je bil zanimiv. Začeli smo s klubsko 3K kolesarsko petkovo rundo. Kmalu pa smo tudi s kolesi pokukali čez mejo. Že poleti leta 2009 nas je pot vodila v Dolomite, kjer smo z izhodiščem v mondeni olimpijski Cortini d’Ampezzo, takrat še s spanjem v šotorih, odkrivali čare kolesarjenja prek visokih gorskih prelazov. Čudovita prva doživetja so nas gnala dalje, tako da smo si cilje izbirali vedno bolj drzno. Bili smo v Pirenejih, Apeninih, večkrat v Francoskih, Italijanskih, Švicarskih Alpah in ponovno Dolomitih, na Avstrijskem Tirolskem, s kolesi potovali od Ženevskega jezera do Nice in od Nove Gorice do Livigna. Prekolesarili smo vse najvišje gorske prelaze v Alpah in neskromno se lahko pohvalimo, da ga ni znanega prelaza s Toura ali Gira, ki ga nismo prevozili na 3K »kolesarskih počitnicah«.

– izjemne lepote domačih krajev –

Poznamo praktično vse kotičke celotnega loka Alp od Jadranskega morja do Azurne obale. Kakšen čudovit občutek je, ko z domačega kavča spremljamo največje mojstre kolesarskega športa, ko se borijo za prestižne zmage na klancih, ki so nam domači kot lasten žep! Vendar naša kolesarska pota nikoli niso bila usmerjena samo preko meja. Doma smo našli prečudovit, še dokaj neodkrit kolesarski raj na skrajnem zahodu Slovenije. Vsako leto maja smo redni obiskovalci doline ob smaragdni Soči od Nove Gorice preko Banjške planote na levem bregu Soče, Cerkljanskega hribovja, do Brd, Kolovrata, Beneške Slovenije z lepotcem Matajurjem na desnem bregu smaragdne lepotice, pa vse do Rezije in Mangarta globoko v Julijcih. Na naših majskih potepanjih smo dvakrat v živo spremljali tudi boje na gorskih etapah Gira d’Italia.

3K na gorskem cilju Gira na Kolovratu

Manj ambiciozna, vendar zelo prijetno družabno tekmovalna je 3K10KA, ki poteka že vse od leta 2012 in se jih je doslej nabralo že ducat. Ta dogodek se zgodi vsako leto na stadionu ŽAK v drugi polovici junija kot zaključek pomladne tekaške sezone. Posebnost tega teka je, da zmagovalec ni  tisti, ki najhitreje na stadionu preteče 10 km (25 krogov), temveč tisti, ki najbolj natančno napove svoj končni čas.

– 3K10Ka: zadel v nulo – zmagal! –

Ko se nam je serija IM 70.3 tudi geografsko močno približala, smo bili vedno prisotni in vpeti v dogajanje. To še posebej velja za edine tekme te serije, ki so bile doslej organizirane v Sloveniji, in sicer v letih 2018, 2019 in 2021. Kot ponavadi smo bili na terenu in številčni udeleženci tekmovanja v Kopru. Velikokrat smo organizirali tudi oglede kolesarske trase in treninge teka na trasah v Kopru.

– Nataša na SP v IM 70.3 –

Tudi v času epidemije Covid-19 je 3K ostal v dobri formi. V letu 2020 smo uspeli izvesti kolesarjenje po Francoskih Alpah, brez premora smo izvajali 3K10ke, izvedli klubski Covid 19 tek in se priključili virtualnim triatlonskim tekmam.

– 3k seneda –  akcija v dežju –

Nismo pa bili aktivni samo na športnih terenih. Takoj po razmahu aktivnosti, že v letu 2007, je zaživela tudi 3K spletna stran ENO ŠPORTNO SRCE (https://3ksport.si). Skupaj smo jo oblikovali in vsebinsko napolnjevali ter resnično smo lahko prav vsi ponosni nanjo. Naša stran je vedno bila informativno središče vseh informacij o pomembnih aktivnostih v 3K (razpisi treningov, treninških kampov, drugih klubskih aktivnosti…,,). S pomočjo in aktivnim sodelovanjem vseh članov pa je postala in je veliko več. Za več tisoč strani gradiva je spravljenih na podstraneh:

MOJ PRVI IRONMAN (prispevke najdete na povezavi TUKAJ),

– IM devičniki –

MOJ PRVI TRIATLON (prispevke najdete na povezavi TUKAJ),

– prvega ne pozabiš nikoli –

3K V MEDIJIH (prispevke si poglejte v zavihku na povezavi TUKAJ),

ŠPORT IN JAZ (prispevke si poglejte na povezavi TUKAJ),

– Vassaloppet – ne brez 3K –

ŠPORTNIK ŠPORTNIKU (prispevke članov najdete na povezavi TUKAJ)

– plavalni prijatelji –

TRENERJEV ZOOM, ki ga najdete na povezavi TUKAJ.

POROČILA (so zajeta v celoti na TEJ POVEZAVI),

 – izčrpno poročanje –

FOTO IN VIDEO, na povezavi TUKAJ in

PRAKTIČNI KOTIČEK, na TEJ POVEZAVI.

3K spletna stran v tabeli SLOVENSKI IRONMAN zvesto beleži dosežke vseh Slovenskih triatloncev na IRONMAN razdalji,  vse od prvega nastopa na Havajih oktobra 1989 dalje pa vse do danes. V njej so zbrani podatki o dosežkih več kot štiristopetdeset Slovencev, ki so se doslej prečkali ciljno črto katerekoli IRONMAN tekme, in tudi drugih tekem na razdalji 3,8 km plavanja, 180 km kolesarjenja in 42,2 km teka.. Z veseljem lahko zapišem, da se število nas, ki smo ali ste bili člani 3K, približuje okrogli številki 100,  Petnajst pa nas je takih, ki smo lahko doživeli čar postati IRONMAN na Havajskem Big Islandu. Kako nepozabni, doživeti, iskrivi, navdušujoči so zapisi 3K članov o IRONMAN avanturi je zabeleženo v približno 80 prispevkih, ki so za vedno shranjeni na spletni strani. Navdihujoče branje!

– tudi parada ne mine brez nas –

– Bojan in kr ena dva –

Komur pa želje ne sežejo tako visoko in ostaja skromnejši v triatlonskih pričakovanjih, lahko išče (in prav gotovo tudi najde) navdih v zgodbah MOJ PRVI TRIATLON.

Z rubriko  ŠPORT IN JAZ smo pričeli leta 2008.  Dvanajst naših članov je vsak štiri tedne (skupaj celo leto), v obliki dnevniških zapisov popisovalo svojo športno udejstvovanje, razkrivalo športno filozofijo, se dotaknilo občutljivih tem kot so usklajevanje družinskih, službenih obveznosti s športnimi cilji ter vpliv ter spremembe na prej ustaljeno socialno življenje.

– You are an Ironman –

Zanimiva je bil tudi izkušnja z rubriko ŠPORTNIK ŠPORTNIKU, kjer so si v obliki pisem dopisovali naši člani med seboj ali z izbranimi dopisovalci.

Del mojega udejstvovanja kot tekmovalca in trenerja je zabeleženo v 26 ZOOMIH. Ti anekdotični zapisi na lahkoten način oživijo drobce dogajanja iz mojih bogatih izkušenj, po drugi strani pa povedo veliko tudi o moji trenerski filozofiji.

– uro je nujno potrebno ustaviti –

Posebno poslastico predstavlja rubrika POROČILA S TEKEM, ki je skoraj neomejen vir zapisov z IRONMAN in IM 70,3 tekmovanj, vključno s premnogimi svetovnimi prvenstvi, čudovitih zgodb z največjih svetovnih maratonov in premnogih manj znanih, a zato prav nič manj zanimivih maratonskih prireditev navdihujočih zgodb z mnogih 3K kolesarskih izletov in počitnic, smučarsko-tekaških priprav, plavalnih maratonov, 3K priprav v Medulinu, naših virtualnih tekmovanj v času covid epidemije. Vsi zapisi in opisi so bogato dokumentirani v zavihku FOTO IN VIDEO.

 – pomnoženo doživetje –

Vse skupaj je resnično veličastna zbirka gradiva, ki kaže na naše bogato 20- letno delovanje. Prelet zgoraj omenjenih drobcev iz bogatega mozaika 3K delovanja je samo vrh ledene gore, ki je viden na površju. Mnogo večji del ostaja neviden. Je skrit in ga nosi v sebi vsak od vas (v 3K je bilo doslej aktivnih že preko 1000 članov), ki ste 3K cel čas aktivno sooblikovali. Hvala vam za vsak trenutek, ki smo ga preživeli skupaj!

– više s kolesom ne gre – ledenik Retenbach nad Soldnom 2802 mnv –

20 let v 3K formi

Igor

3K

Igor