Ljubljanski maraton zadnjo oktobrsko nedeljo je (spet) preizkušal prilagodljivost in trdoživost 3K-jevcev, ki se kot po navadi niso dali; velika večina se je na štart 10km teka, polmaratona in maratona odpravila brez vsakega pomisleka.

Morda si je le še kdo več v mislih odvrtel spomine vseh tistih klancev, noto hitrih intervalov in dooolgih nedelj, zaradi katerih niti malo ni bilo vredno obupavati. In tudi zato grejo vse čestitke trenerjema Igorju in Roku in tudi 3K tekačem, ki so s svojo odločnostjo krepko popravili siceršnji odstotek udeležbe. Čez noč nastale zimske razmere in prav zaradi nenadnosti tudi negotove marsikoga celo niso odvrnile od njegovih tekmovalnih pričakovanj, čeprav je pot od ogrevanja do štartnih boksov vendarle minila malce bolj mirno kot bi sicer; slabši rezultat bi namreč brez težav pripisali tudi težjim vremenskim razmeram. Tako je večina mirno, a povsem tekmovalno prečkala štartno ravnino in se odpravila na svojo pot, ki je vsaka zase pisala svoja doživetja in svoje zgodbe.

Najprej iskrene čestitke vsem na najdaljši progi, sploh tistim, ki so prvič postali – maratonci, posebne čestitke vsem izboljševalcem PB-jev ter vsem v cilju in tudi tistim, ki so se borili, pa ne uspeli; vsaka izkušnja se bo gotovo obrestovala pri naslednjih nastopih. Tudi polovičkarji si zaslužijo en velik bravo, tako vsi, ki so nastopili prvič, kot tisti z novimi rekordi. Najprej in v najtežje razmere pa so se pognali tekači na 10km, katerim prav tako vzklikamo glasni hura.

Kot vsako leto pa je tudi tokrat ljubljanski tekaški praznik izpostavil kopico ganljivih zgodb, o družinski povezanosti, prijateljstvu od štarta do cilja, klubskih zajčkih na delu proge za dosego rezultata in tudi dopustitve različnosti med siceršnjimi sotekači(cami) in celo prijatelji(cami). 3K-jevci, vsak posebej in vsi skupaj, so tako doživeli marsikatera nova spoznanja, ki so še obogatila njihova tekaška doživetja, nastope in znanje. In če je bil 17. Ljubljanski maraton bolj ali manj resen zaključek letošnje tekaške sezone, Igor in Rok že kličeta Živelo 2013, ko naj si koraki vaših tekaških nastopov sledijo še hitreje.