Stari Grki so verjeli, da vsebuje voda esenco življenja in se v njej skriva ključ do zdravja. Voda spodbuja krvni obtok, sprošča mišice, blaži bolečine in pomaga razstrupljati telo.

Vadba v vodi je privlačna rekreativna dejavnost, dostopna različnim populacijam in ljudem različnih socialnih položajev, telesne pripravljenosti in stopnje zdravja. S pomočjo vode je lahko vadba zelo učinkovita, stimulativna ter zelo zabavna.

Gibanje v vodi vpliva na mišično-skeletni sistem, metabolizem in telesno maso, na gibalne sposobnosti, na dihalni sistem ter srčno-žilni sistem, živčni in hormonalni sistem. Velik vpliv ima tudi na psihološko ter socialno stanje posameznika.

Prednosti in posebnosti vadbe v vodi se kažejo predvsem v udobnem, osvežujočem in poživljajočem okolju, v katerem vladajo posebne zakonitosti. Značilnost vadbe je izkoriščanje lastnosti vode, predvsem vzgona in upora. Sila vzgona navidezno odvzame del telesne teže glede na delež potopljenega telesa, zato je pritisk na kosti, sklepe in njihove sestavne dele precej manjši. Razbremenitev gibalnega aparata predstavlja pomembno prednost za ljudi, ki imajo težave s koleni, kolki, hrbtenico ali prekomerno telesno težo. Delovanje sile upora v vseh smereh omogoča v okviru posamezne vaje hkratno krepitev nasprotnih mišičnih skupin (agonistov in antagonistov) in spodbuja mišično ravnovesje. Med vadbo v vodi lahko izvajamo veliko število gibov, ki jih med gibanjem na kopnem ne zmoremo več ali bi predstavljali previsoko obremenitev (Petavs, Backović, Juričan, Štrumbelj, 2008).

VZGON
Vzgon zmanjša obremenitev na sklepe in v kombinaciji s toplo vodo poveča zmogljivost sproščenega gibanja ter poveča gibljivost. Ob pravilni vadbi v vodi je manjša verjetnost pojava bolečine v sklepu, že obstoječa bolečina pa se zmanjša. Zaradi vzgona vode je lahko teža človeka do 90% manjša kot na kopnem (% varira glede na globino vode).

Obstajajo domneve, da horizontalen položaj pripomore k zmanjšanju srčnega utripa tekom kardiovaskularnih vaj v vodi v primerjavi z vajami na suhem.

GOSTOTA IN VISKOZNOST

Fizične značilnosti vode lahko uporabimo za razvijanje moči. Gostota in viskoznost vode predstavljata upor na gibanje, nanj vpliva hitrost gibanja. Krepitev mišic lahko dosežemo varno in v zgodnji fazi rehabilitacije, saj lahko pacient nadzoruje upor s prilagajanjem hitrosti gibanja, s silo gibanja, razponom gibanja in stopnjo sunka navzgor glede na vzgon. (Koury, 1996).

TEMPERATURA VODE
Mlačna voda bo preprečila, da bi se zunanje ogrodje in podkožno tkivo pregrelo, omogoča povečanje temperature metabolizma in s tem pozitivno vpliva na fizično stanje človeka. Visoka aerobna in anaerobna vadba in vzdržljivostno plavanje naj bi se izvajalo v vodi s temperaturo med 26,6 in 28,8˚C. (Koury, 1996).

PLOVNOST
Plovnost nam omogoča izvedbo gibov,ki jih težko izvajajo na kopnem. Gibi so lahko izvedeni bolj počasi in z manj napora kot na kopnem.

HIDROSTATIČNI PRITISK
V globoki vodi, povečan hidrostatični pritisk na ekstremitete potiska kri iz njih proti centru telesa (srcu) – pomoč pri venskem dotoku – zmanjšan krvni tlak. Zaradi povečanega venskega dotoka, se poveča utripni volumen srca, in s tem se poveča minutni volumen srca pri isti frekvenci srca oziroma zmanjša frekvenca srca pri izvajanju podobno intenzivnih aktivnosti na kopnem. HP okrog sklepov in hrbtenice omogoča lažjo sprostitev in raztegovanje (streching), ker izenačen HP povzroči zmanjšano napetost v sklepih in omogoča tkivu okrog sklepa (sklepne ovojnice, ligamenti), da se sprosti. Zmanjšuje otekanje, zastajanje tekočin v nogah. Konstanten pritisk na vse potopljene dele povzroči konstanten taktilni dotok, kar povzroči zmanjšano občutljivost za dotik. Pomaga pri izdihovanju, otežuje vdih, dihalne vaje v vodi lahko okrepijo dihalne mišice.

2014, Katja Zibelnik, trenerka plavanja 3K Šport