Dragi Miro,

Lepo, da dobivaš priznanje, ki ga tako zelo zaslužiš. Poleg drugih fantastičnih dosežkov sem ti hvaležen za delo z mladimi, ki jih mobiliziraš v najbolj racionalen šport, ki nam je v tem tisočletju na razpolago:

kombinacija treh premosmernih športov brez nenadnih sprememb v hitrosti in skoraj brez tveganja za poškodbe. V moji zdravniški praksi sem videl premnogo debelinkov ki niso mogli v trening zaradi kolen zmletih med nogometom, košarko in podobnimi športi, kjer si izpostavljen tudi neumnostim nasprotnika. Čez nekaj desetletij ne bodo verjeli, da smo skušali doseči optimalno izboljsanje edinega telesa ki ga imamo (za katerega se ne dobi originalnihih nadomestnih delov) in njegovih funkcij s takim riskantnim gibanjem, kljub temu da smo že imeli na razpolago triatlon, tek na krpljah in smučarski tek, ki jih tudi sam intenzivno gojim.

Je interesantno da je v Ironmanu mnogo naravno inteligentnih ljudi, ali visoko izobraženih, ali obeh vrst, ki jim je triatlon dokončna rešitev v iskanju pametno izbranega športa. Večina si izbere šport ki ga goji fant ali punca, ali ki je trenutno popularen v reklamah za pivo. Od teh si je moj prijatelj ki je smučal na vodi za zmajem zlomil obe petni kosti, ko je po krasnem visokem poletu pristal v plitvi vodi nad skalami. >Ignorial sem Cokanovo pravilo,< se je zarežal. To pravilo pravi, da si je treba izbrati šport, ki ti da največ aerobne koristi za najmanjše tveganje. Moj drugi prijatelj, ki ima tudi rad adrenalinske sporte je prešel z zmajarstva na alpinistiko in si tam zlomil drugo garnituro reber, ko je partner gledal naokrog namesto da bi zategnil vrv med Stevovim prostim padcem mimo njega navzdol. Dejstvo da je najin skupni prijatelj Jim ponosni lastnik titanovih opor v hrbtenici od podobnega padca ga ni zmodrilo.

Moj prijatelj Mike je tisti, ki so ga izkopali izpod plazu preden je zmogel vreči eksplozive da ga sproži za večjo varnost javnosti, in mož že ni več dihal. Potem so mu zakrpali prednji križni ligament v kolenu in je začel s triatlonom. Nagnalo ga je v Ironman Kanade. Spremenil je šport malodane prepozno, a ga je le. Zdaj je vitek in fit Amerikanec, in se je pridružil izraziti manjšini, ki pa vendar počasi raste in motivira nove novake.

Pred kratkim je znani novinar triatlona Tim Carlson v magazinu Competitor (izdaja ga napovedovalec Ironmana Havaji Bob Babbit) objavil članek o desetih vrhunskih Ironmanih vse od začetka tekme in nas je razvrstil po številu doseženih prvih mest. Dal me je z mojimi desetimi na vrh liste moških. Nad mano so v razvrstitvi tri ŽENSKE, med njimi slavna katoliška nuna Madona Buder in Missy LaStrane, z doslednimi zmagami skozi leta. Tudi Madona je iz državice Washinton, ki ima za Alasko najmanj sončnih dni v USA.

Bob Babbit je znan po svoji zgodbici o teku med enim od bolj zgodnjih Ironman tekem: >Tečem in tečem in me prehiti fant na kolesu, ki meče časopise z rezultati Ironmana v katerem se še vedno ženem h koncu. Daleč vidim v temi žarnico, ki binglja na žici. Pod njo je v krogu svetlove črta s kredo. Iz teme pride glas: >A si v tekmi? Končal si jo<. Kakšna razlika od današnjega cilja kjer oglušajoč hrup ne dovoli da bi razumel kaj tuli navdušena množica ki preglasi celo napovedovalca . Se spomniš?

Onwards and upwards,

Franci