(3K ŠPORT Ana, Rok in Anja tečejo z Ashtonom Kutcherjem)

Newyorški maraton kljub nekoliko zahtevnejši progi vsako leto navdušuje na tisoče športnikov z vsega sveta in zato velja za eno od najbolj želenih maratonskih izkušenj.

Prvi Newyorški maraton je potekal leta 1970, in sicer je bila njegova trasa speljana le znotraj Centralnega parka. Organizatorji so leta 1976, ob dvestoti obletnici neodvisnosti ZDA, preoblikovali progo in tekačem omogočili, da lahko na tekmi začutijo utrip petih newyorških okrožij: Staten Island, Brooklyn, Queens, Bronx in Manhattan, ter maraton zaključijo v Centralnem parku.

Že sam spektakularni start maratona tik izpod mogočnega mostu Verazzano vam bo pognal adrenalin po žilah, ki vas bo s pomočjo nepreglednih navijaških množic gnal vse do Centralnega parka. Ali pa vsaj do prihoda z mostu Queensboro na prvo avenijo, kjer se boste dobili novo dozo adrenalina, predano s strani tisočerih navijačev. Ti bodo s svojim navdušenjem in navijanjem prek vseh meja namreč povzročili, da se boste počutili kot zmagovalec, ki teče v cilj tekme svetovnega prvenstva. Glasba Franka Sinatre “New York, New York”, ki vam jo bodo zavrteli pred startom, pa vam bo v ušesih odmevala še dolgo po prihodu v cilj.

Povsem verjetno je, da boste med tekaškim potovanjem od starta v Centralni park spotoma srečali tudi kakšen znani obraz 🙂

Prijave: vse o načinu prijav si lahko preberete na povezavi: https://www.nyrr.org/tcsnycmarathon/runners/entry/2024, kjer najdete tudi kvalifikacijske čase, ki vam lahko povečajo možnost vaše udeležbe na tem maratonu. Kljub doseženemu kvalifikacijskem času pa vaša udeležba na tekmovanju še ni povsem gotova, saj organizatorji sprejmejo le omejeno število tekačev s celega sveta, ki so čas dosegli kvalifikacijski čas. Naval na ta mesta je ogromen in iz tega razloga nekateri tudi pridobitev mesta prek kvalifikacijskega časa imenujejo »druga loterija«. Pri tem je pomembno še to, da morate kvalifikacijski čas odteči na enem od akreditiranih maratonov oz. polmaratonov (tudi Ljubljanski maraton ima vse ustrezne certifikate, da vam priznajo čas z ljubljanske 42 kilometrske ali 21 kilometrske razdalje), in sicer v obdobju, ki ga objavijo ob otvoritvi prijav.  Za udeležbo v letu 2024 je potrebno prijavo s kvalifikacijskim časom oddati takoj ob otvoritvi prijav (28. februarja 2024, prijavno obdobje je sicer odprto do 6. marca 2024), kvalifikacijski čas pa je potrebno odteci v obdobju od 1.1.2023 do 31.12.2023. Doseženi rezultati izven tega obdobja niso šteli kot ustrezen kvalifikacijski čas.

Vsi drugi tekači imate možnost, da si udeležbo zagotovite prek loterije. Običajno se prijave za loterijski boben zbirajo v februarju oz. marcu.

Za udeležbo v letu 2024 morate prijavo v loterijo oddati v obdobju od 28. februarja do 21. marca 2024. Rezultati loterije pa bodo znani 28. marca 2024 (več na povezavi: Non-Guaranteed General Entry Drawing (nyrr.org))

V primeru, da v loterijskem žrebu nimate sreče, pa si lahko udeležbo zagotovite tudi preko t.im. Mednarodnih potovalni agencij, ki jih organizator objavlja na spletni strani (TCS New York City Marathon International Tour Operators (nyrr.org)). 3K člani smo preizkusili storitve agencije Terramia iz Italije ter Active Traveling iz Srbije in storitve obeh lahko le pohvalimo!

Vtisi 3K članov s tekme:

Nina Rismal (NYC Marathon 2021): NEW YORK, NEW YORK!, Nina Rismal | 3ksport.startengine.si

Tina Prevodnik (NYC Marathon 2016): NYC maraton 2016, Tina Prevodnik | 3ksport.startengine.si

Klemen (NYC Marathon 2015): New York – darilo tekačem | 3ksport.startengine.si

Peter Grilc (NYC Marathon 2011): New York ING Marathon 2011 … | 3ksport.startengine.si

Galerija TCS NYC marathon 2022: